Awokado HASS - Jak rozpoznać niedojrzałe awokado lub zepsute awokado a awokado prosto z drzewa?
Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się kupić zepsute, przejrzałe lub niedojrzałe awokado, które prędzej się zepsuło niż dojrzało?
Awokado – ten kremowy, zdrowy owoc, który stał się nieodłącznym elementem wielu kuchni. Jednak wielu z nas doświadczyło rozczarowania po zakupie awokado, które zamiast być gotowe do spożycia, okazywało się zepsute, przejrzałe lub niedojrzałe. Co zrobić, aby uniknąć takich sytuacji i cieszyć się świeżym, dojrzałym awokado?
Egzamin teoretyczny
Jak rozpoznać niedojrzałe awokado?
Niedojrzałe awokado jest twarde jak kamień i nie ugina się pod naciskiem. Ma sztywną, zieloną skórkę i nieprzyjemny, cierpki smak. Niedojrzałe jest nie do spożycia. Spożywanie takiego owocu może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy bóle brzucha.
Świeży owoc po zerwaniu potrafi leżakować parę dni lub nawet ponad tydzień w temperaturze pokojowej zanim dojrzeje.
Problem pojawia się gdy awokado jest przetrzymywane na magazynach w chłodni zbyt długo i towar zamiast dojrzewać to "PRZEJRZEWA". W przypadku miesięcznej podróży kontenerem chłodniczym z Ameryki lub z Południowej Afryki oczywistym jest że owoc zanim trafi do nas na stoły w wielu przypadkach jest już na starcie przechłodzony.
Jak rozpoznać przejrzałe lub zepsute awokado?
Skórka : czarna, owoc w dotyku miękki. Wizualnie może wyglądać jak dojrzałe, a to co jest w środku to swoista loteria. Przejrzałe awokado charakteryzuje się ciemnym, brązowym lub czarnym miąższem, który może być papkowaty. Często pojawiają się w nim brązowe nitki, a zapach staje się nieprzyjemny, zjełczały lub kwaśny . Takie awokado nie nadaje się do spożycia.
Ogonek - nasz kolega!
Obserwacja ogonka bardzo może nam pomóc. Ogonek prawdę powie.
Jeśli ogonek jest sztywny twardy, nie idzie go ruszyć oznacza to że awokado jest jeszcze niedojrzałe, potrzebuje czasu żeby dojrzeć - temperatura pokojowa.
Gdy ogonek lekko się rusza i chcę odpaść to znaczy że jest duże prawdopodobieństwo że jest idealne lub prawie idealne
Gdy go nie ma istnieje duże ryzyko że awokado jest przejrzałe (lub dojrzałe).
Jak uniknąć zakupu złej jakości awokado?
Sprawdzaj dojrzałość: Delikatnie obmacaj awokado (bez uszkodzenia ani duszenia) – jeśli skórka ugina się pod lekkim naciskiem, owoc jest dojrzały. Unikaj tych, które są zbyt twarde lub zbyt miękkie.
Obserwuj skórkę: Unikaj owoców z widocznymi plamami, wgnieceniami czy ciemnymi przebarwieniami.
Kupuj od sprawdzonych dostawców: Wybieraj sklepy, które oferują świeże, wysokiej jakości produkty, takie jak FrutaFresca.
Dlaczego warto wybrać FrutaFresca.pl?
W FrutaFresca.pl oferujemy głównie awokado HASS – odmianę cenioną za swoją kremową konsystencję i wyrazisty smak. Nasze owoce pochodzą prosto od producenta w Hiszpanii. Dzięki temu możesz być spokojny o nasze awokado bez obaw o jego jakość. Nasze awokado Hass nie płynie tygodniami statkiem ani nie jest przerzucany z rąk do rąk
Kiedy jest sezon na awokado HASS?
Sezon na awokado hass w Europie trwa od listopada do maja. Na początku owoc jest bardzo twardy, potrzebuje trochę czasu żeby dojrzał. Im jesteśmy bliżej końca sezonu owoc dojrzewa błyskawicznie. Polecamy najeść się awokado w sezonie, a poza sezonem po prostu go unikać/ nie jeść go. Co powinniśmy zrobić to nauczyć cieszyć się urodzajem w Polsce aby jeść zdrowo - sezonowo. W ten sposób unikamy spożywania zbędnych pestycydów, konserwantów, owoców bez wartości które znajdują się w produktach wysyłanych na długą podróż statkiem z innych kontynentów.
Pytanie: Gdzie kupić awokado HASS w Polsce?
Odpowiedź jest prosta: tylko www.frutafresca.pl
https://frutafresca.pl/awokado-1kg-p-25.html
Egzamin Praktyczny:
1.Na zdjęciu poniżej widać awokado w stanie "idealnym" choć niektóre jeszcze parę dni mogłoby leżakować. W takiej sytuacji wybieramy najbardziej ciemne sztuki, a te bardziej zielone lub "przełamane" zostawiamy na dojrzewanie.
Nie obijamy owocu, bądźmy delikatni a on się odwdzięczy jakością. 

2. Na zdjęciu poniżej widzimy awokado przejrzałe, prawdopodobnie przechłodzone.
Z zewnątrz wygląda w miarę ok, czarne, dojrzałe, możliwe że idealne ale musimy zwrócić na ważną rzecz :
Brak ogonka.
3. Na zdjęciu poniżej widzimy lekko przejrzałe awokado. Widzimy specyficzne niteczki oraz zepsutą część.
Jedzenie takiego owocu jest ryzykowne. Teoretycznie można "powybierać" łyżką te zdrowsze części owocu, ale zachęcamy raczej do wybierania tylko tych idealnych sztuk.
W końcu po to po awokado sięgamy - aby brać z niego wszystko co najlepsze.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii FrutaFresca Blog

