Awokado HASS - Właściwości, wartości odżywcze, witaminy oraz kalorie
Data dodania: 08-09-2025

Awokado HASS – właściwości, wartości odżywcze, witaminy oraz kalorie
Awokado to nie tylko smaczny owoc, ale też prawdziwa bomba odżywcza.
Nazywany wsród wielu środowisk mianem "super food".
Zwiększa przyswajalność innych witamin, działa korzystnie na serce, a przy tym nie jest kalorycznym koszmarem.
Ale ile naprawdę kalorii ma? Jak wygląda profil mikro- i makroskładników, i jakie odnosisz dzięki nim korzyści?
Oto podpowiadamy, opierając się na sprawdzonych źródłach.
Przyjmujemy 100g owocu,
Makroskładniki awokado Hass
Jak możemy tutaj zaobserwować jest to bardzo tłusty owoc, zawiera trochę białka oraz całkiem dużo błonnika. Nie zawiera też prawie cukrów, co czyni go niesłodkim owocem oraz bardzo sycącym. Dobra informacja dla osób liczących kalorie bądź będących na diecie "lowcarb".
Podsumowując:
Ile kalorii ma awokado Hass?
100 g owocu zawiera około 160 kcal, co czyni je kaloryczne, ale to „dobre” kalorie — tłuszcze jednonienasycone, które wpływają korzystnie na organizm.
Teraz zajrzyjmy do świata witamin i minerałów:
Witaminy i minerały w awokado.
Podsumowując jest bardzo ciekawie, największą korzyścią ze spożywania awokado to zdecydowanie kwas foliowy, bardzo często suplementowany, pożądany w codziennej diecie dla zapewniania prawidłowego funkcjonowania. Następną rewelacją to witamina E oraz bardzo ładna ilość Potasu. Pozycji, w których było niewiele nie uwzględniałem. W nawiasie są procenty na podstawie średniego dziennego zapotrzebowania, oczywiście różni się ono w zależności od wieku, płci, kobiet w ciąży ale daje nam już ciekawy szacunek.
Inne ciekawostki dające ogromną zaletę to pochłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Tłuszcz zawarty w awokado to idealny podkład do wchłaniania się witamin w organizmie. To jakby gotowy produkt.
Następne to działania przeciwzapalne, stabilizacja glikemii oraz wg. wielu źródeł właściwości antynowotworowe.
Kobiety w ciąży dbające o wysoki poziom kwasu foliowego również powinny zwrócić uwagę na awokado. Jest to naturalne źródło kwasu foliowego, które od razu się przyswaja.
Właściwości zdrowotne awokado.
Regularne spożywanie awokado Hass.
Czy można jeść awokado codziennie?
Wspiera serce i układ krążenia – dzięki kwasom jednonienasyconym i potasowi.
Obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL) i wspiera poziom „dobrego” HDL.
Stabilizuje poziom cukru we krwi – błonnik spowalnia wchłanianie glukozy.
Poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
Wspiera zdrowie oczu i skóry – dzięki luteinie, zeaksantynie i witaminie E.
Ma działanie przeciwzapalne – polifenole i karotenoidy zmniejszają stres oksydacyjny.
Może wspierać kontrolę wagi – syci na długo i zmniejsza podjadanie.
Czy można jeść codziennie awokado?
Mimo że awokado jest kaloryczne, jego regularne spożywanie nie musi prowadzić do tycia. Badania wskazują, że osoby jedzące awokado częściej mają niższy wskaźnik BMI, lepszy profil lipidowy i wyższe spożycie błonnika.
Czy awokado tuczy?
Jedynym ale jest ilość jego spożywania. Sam jako wielki fanatyk tego owocu potrafię zjeść parę sztuk naraz, co w praktyce może okazać się bardzo ciężkim posiłkiem zawierającym bardzo dużo tłuszczu. Dobrego, naturalnego ale to wciąż bardzo duża ilość tłuszczu. Warto zwrócić uwagę na dodatkowy tłuszcz np. w postaci oliwy z oliwek, jeśli jesteśmy fanatykami awokado (jak jak Ja) to warto czasami ograniczyć inne źródła tłuszczu aby po prostu nie przesadzić.
Cytując klasyka : "Tylko dawka czyni truciznę".
Wybierając awokado, pamiętaj, że świeżość i źródło pochodzenia to podstawa – im mniej czasu owoc spędzi w transporcie, tym lepiej zachowuje swoje wartości odżywcze- tym mniej chemikaliów posiada.
Wybierajmy dla siebie wszystko co najlepsze (wartości / korzyści / świeży owoc), a to co zbędne (chemia / przechłodzone owoce) zostawmy z dala. Powodzenia!
Źródła:
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii FrutaFresca Blog
Awokado HASS - Właściwości, wartości odżywcze, witaminy oraz kalorie

Awokado HASS – właściwości, wartości odżywcze, witaminy oraz kalorie
Awokado to nie tylko smaczny owoc, ale też prawdziwa bomba odżywcza.
Nazywany wsród wielu środowisk mianem "super food".
Zwiększa przyswajalność innych witamin, działa korzystnie na serce, a przy tym nie jest kalorycznym koszmarem.
Ale ile naprawdę kalorii ma? Jak wygląda profil mikro- i makroskładników, i jakie odnosisz dzięki nim korzyści?
Oto podpowiadamy, opierając się na sprawdzonych źródłach.
Przyjmujemy 100g owocu,
Makroskładniki awokado Hass
kaloryczność | około 160 kcal |
tłuszcze | ponad 15 g (głównie jednonienasycone) |
węglowodany | ok. 9 g (w tym niewiele cukrów) |
białko | ok 2g |
błonnik | 6–9 g |
Jak możemy tutaj zaobserwować jest to bardzo tłusty owoc, zawiera trochę białka oraz całkiem dużo błonnika. Nie zawiera też prawie cukrów, co czyni go niesłodkim owocem oraz bardzo sycącym. Dobra informacja dla osób liczących kalorie bądź będących na diecie "lowcarb".
Podsumowując:
Ile kalorii ma awokado Hass?
100 g owocu zawiera około 160 kcal, co czyni je kaloryczne, ale to „dobre” kalorie — tłuszcze jednonienasycone, które wpływają korzystnie na organizm.
Teraz zajrzyjmy do świata witamin i minerałów:
Witaminy i minerały w awokado.
Witamina E | 2,23 mg | 20 % |
Witamina K1 | 14,5 µg | 18% |
Witamina B3 (niacyna) | 1,56 mg | 10% |
Witamina B5 (kwas pantonowy) | 1,07 mg | 21% |
Witamina B6 | 0,17 mg | 11% |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 70,4 µg | 21% |
Potas | 430 mg | 12% |
Żelazo | 0,34 mg | 3% |
Magnez | 21 mg | 7% |
Cynk | 0,43 mg | 4% |
Podsumowując jest bardzo ciekawie, największą korzyścią ze spożywania awokado to zdecydowanie kwas foliowy, bardzo często suplementowany, pożądany w codziennej diecie dla zapewniania prawidłowego funkcjonowania. Następną rewelacją to witamina E oraz bardzo ładna ilość Potasu. Pozycji, w których było niewiele nie uwzględniałem. W nawiasie są procenty na podstawie średniego dziennego zapotrzebowania, oczywiście różni się ono w zależności od wieku, płci, kobiet w ciąży ale daje nam już ciekawy szacunek.
Inne ciekawostki dające ogromną zaletę to pochłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Tłuszcz zawarty w awokado to idealny podkład do wchłaniania się witamin w organizmie. To jakby gotowy produkt.
Następne to działania przeciwzapalne, stabilizacja glikemii oraz wg. wielu źródeł właściwości antynowotworowe.
Kobiety w ciąży dbające o wysoki poziom kwasu foliowego również powinny zwrócić uwagę na awokado. Jest to naturalne źródło kwasu foliowego, które od razu się przyswaja.
Właściwości zdrowotne awokado.
Regularne spożywanie awokado Hass.
Czy można jeść awokado codziennie?
Wspiera serce i układ krążenia – dzięki kwasom jednonienasyconym i potasowi.
Obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL) i wspiera poziom „dobrego” HDL.
Stabilizuje poziom cukru we krwi – błonnik spowalnia wchłanianie glukozy.
Poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
Wspiera zdrowie oczu i skóry – dzięki luteinie, zeaksantynie i witaminie E.
Ma działanie przeciwzapalne – polifenole i karotenoidy zmniejszają stres oksydacyjny.
Może wspierać kontrolę wagi – syci na długo i zmniejsza podjadanie.
Czy można jeść codziennie awokado?
Mimo że awokado jest kaloryczne, jego regularne spożywanie nie musi prowadzić do tycia. Badania wskazują, że osoby jedzące awokado częściej mają niższy wskaźnik BMI, lepszy profil lipidowy i wyższe spożycie błonnika.
Czy awokado tuczy?
Jedynym ale jest ilość jego spożywania. Sam jako wielki fanatyk tego owocu potrafię zjeść parę sztuk naraz, co w praktyce może okazać się bardzo ciężkim posiłkiem zawierającym bardzo dużo tłuszczu. Dobrego, naturalnego ale to wciąż bardzo duża ilość tłuszczu. Warto zwrócić uwagę na dodatkowy tłuszcz np. w postaci oliwy z oliwek, jeśli jesteśmy fanatykami awokado (jak jak Ja) to warto czasami ograniczyć inne źródła tłuszczu aby po prostu nie przesadzić.
Cytując klasyka : "Tylko dawka czyni truciznę".
Wybierając awokado, pamiętaj, że świeżość i źródło pochodzenia to podstawa – im mniej czasu owoc spędzi w transporcie, tym lepiej zachowuje swoje wartości odżywcze- tym mniej chemikaliów posiada.
Wybierajmy dla siebie wszystko co najlepsze (wartości / korzyści / świeży owoc), a to co zbędne (chemia / przechłodzone owoce) zostawmy z dala. Powodzenia!
Źródła:
- Swiss Food Composition Database (FSVO): [Valuers Nutritives]
- BEDCA – Base de Datos Española de Composición de Alimentos (Hiszpania): [BEDCA]
- ANSES–CIQUAL – Avocat, pulpe, cru (dane składu, metodologia): [CIQUAL]
- USDA FoodData Central – Avocados, raw/Hass (dane składu): [USDA FDC]
- RCT luteina/MPD/kognicja (MDPI Nutrients, 2017).
- RCT LDL (1 awokado/dzień): J Am Heart Assoc 2015.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii FrutaFresca Blog