Skąd pochodzą pomarańcze? Krótka historia

Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie.
- Skąd pochodzą pomarańcze?
Pierwsze odmiany pomarańczy pojawiły się w Chinach i Indiach już kilka tysięcy lat temu.
Były wtedy czymś w rodzaju „owocu luksusu”, dostępnego tylko dla nielicznych.
- Kto przywiózł pierwsze pomarańcze do Europy?
Arabowie sprowadzili je do Afryki Północnej i Hiszpanii. Hiszpania oraz Sycylia były w tym czasie pod okupacją arabską - właśnie dlatego uznaje je się za pierwsze Europejskie stolice Pomarańczy. Pierwsze odmiany różniły się od tych obecnych mianowicie były bardziej kwaśne. Odmiany zaczęły ewoluować aa sprawą Portugalczyków, którzy przywieźli potem słodsze odmiany z południa Chin.
- Kiedy pomarańcze trafiły do Polski?
Historia pomarańczy w Polsce to już średniowiecze. Pierwsze zapiski odnośnie tego owocu na ziemiach polskich to XIV wiek. Owoce wędrowały statkami z południa Europy lub przez lądowy szlak handlowy z Wenecji. Nie tylko jako owoc, przywożono też żywe drzewa.
- Oranżerie - skąd się wzieły?
W XVII i XVIII wieku w Polsce zaczęto budować specjalne szklane konstrukcje zwane oranżeriami (z francuskiego orange = pomarańcza). To właśnie tam uprawiano egzotyczne rośliny: pomarańcze, cytryny, a nawet figi.
Oranżerie były symbolem bogactwa i prestiżu.
Najsłynniejsza polska oranżeria znajdowała się w Łazienkach Królewskich w Warszawie, zbudowana na polecenie króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Pomarańcze hodowano także w rezydencjach magnackich, np. w Wilanowie, Nieborowie czy w Puławach.
- Skąd nazwa „pomarańcza” w języku polskim?
(od włoskiego arancia przez pomum aurantium = „złote jabłko”)
Kto aktualnie jest największym producentem pomarańczy?
Biorąc pod uwagę liczbę to Brazylia.
Produkuje się tam najwięcej pomarańczy na sok na świecie, główny odbiorca to USA.
- Od kiedy trwa chemizacja pomarańczy?
Można więc powiedzieć, że od lat 60.–70. XX wieku pomarańcza przestała być wyłącznie naturalnym owocem, a stała się „produktem logistycznym” – dostosowanym do wymogów globalnego rynku.
- Gdzie kupić świeże niewoskowane pomarańcze bez chemii?
Jeśli mamy możliwość i jesteśmy za granicą najlepiej lokalnie u rolników w krajach których występują - wtedy mamy gwarancję. Również na małych ryneczkach, na targu w krajach basenu Morza Śródziemnego. Różnica wizualna, organoleptyczna jest od razu do zauważenia.
Owoce są innej jakości, świecą naturalną świeżością, zdrowiem a nie od nabłyszczającego jej sztucznym woskiem.
Aromat po rozkrojeniu skórki o wiele bardziej intensywny - nie zabity chemicznymi konserwantami.
Owoce mogą pojawić się ze skazami, z liśćmi lub z łodygami - to znak że nie pochodzą z przemysłowej linii.
- Kto jest aktualnie największym producentem pomarańczy deserowych?
- Kto produkuje najwięcej pomarańczy na sok?
Zdecydowanie Brazylia – największy światowy producent soku pomarańczowego. 

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii FrutaFresca Blog

