Dlaczego warto jeść sezonowo? Przewodnik po sezonowych owocach i warzywach
Co to znaczy jeść sezonowo?
Jedzenie sezonowe oznacza wybieranie tych owoców i warzyw, które są naturalnie dojrzałe o danej porze roku. Sezonowe produkty dojrzewają w rytmie natury – bez sztucznego przyspieszania, bez zbędnych chemikaliów. Dzięki temu są pełnowartościowe, smaczniejsze, bardziej aromatyczne, bogatsze w składniki odżywcze oraz posiadają na sobie mniej chemikaliów.
Chcesz żeby owoc dojrzał na środku oceanu w kartonie
czy na drzewie?
Ty wybierasz.


Jakie są korzyści z jedzenia sezonowo?
Lepsza jakość/ smak/ aromat - produkty dojrzewają naturalnie - na drzewie, na krzaku. Przykład: pomidory zrywane czerwone, dojrzałe - wtedy są coś warte.
- Więcej wartości odżywczych sezonowe owoce i warzywa mają więcej witamin, są zerwane w szczycie, a nie przed nim.
- Mniej chemii - brak środków, oprysków na spowolnianie dojrzewania w trakcie transportu. Brak zbędnych konserwantów aby utrzymać świeżość podczas długiej podróży przez pół świata.
Ekologia – krótsza droga od pola do stołu. Płacisz za produkt, a nie za logistykę.
- Oszczędność – sezonowe produkty są często tańsze i w lepszej jakości
- Wspieranie lokalnego rynku, czyli sąsiada : kupując sezonowo prawdopodobnie zostawiasz pieniądze blisko siebie, a nie na końcu świata. Wspierasz rozwój lokalnego producenta, czyli gwarancję Twojego bezpieczeństwa żywnościowego.
Kiedy jest sezon na dany owoc lub warzywo ?
Na Blogu FrutaFresca znajdziesz kalendarz sezonowy. Tam dowiesz się kiedy warto sięgać po dany owoc. Z nami nauczysz się cieszyć pełnią smaku oraz wartościami jakie daje nam natura.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii FrutaFresca Blog

